divendres, 4 de maig del 2012

Les plaquetes de Parpalló_01

I per endinsar-s'hi a l'art paleolític. Res com començar per l'art dels troglodites que primer pintaren al meu país. I res tampoc com començar per Parpalló les plaquetes de la qual formen una col·lecció inestimable tot i que encara no pas molt ben compresa. I com a mostra de la meua agossarada afirmació, aquesta en la que m'atreveix a criticar a un dels especialistes més importans en l'arquelogia però no tant en Història de l'art. I ja he comentat en moltes ocasions com patinen de bé els especialistes quant en surten de la seua especialitat.

A aquesta nº 16093 veig no una sinò tres figures superposades de perfil. 

A la zona del cap i del coll hi és on més clarament s’aprecia la superposició de les tres figures. 

També per la zona del abdomen s’aprecien clarament les línies d’altres tres abdòmens a sota del de la primera figura. Tres abdòmens clarament diferenciats del primer .
No hi és difíciol distinguir la primera línea del coll més fi de la femella i els colls de darrere molt més robustos.
L’artista potser hauria pretès crear una sensació de multitud.


Amb els millors desitjos per a un dels pares de la arqueologia valenciana i de tots nosaltres : Valentín Villaverde.


I per acabar una hipòtesi molt seductora : de casualitat, passetjant pel litoral nmediterrani de Teulada, vaig topetar-me quasi se sobte amb Mauro Hernández fullejant en la Cova de les Cendres. Vaig alucinar. Vaig atendre molt acuradament les seues explixacions sobre l'elevació del nivel mar a la fi de les glaciacions i de com la línia de la costa potser estiguera molt més enllà, - em digué mirant la mar blava i lluminosa d'aquella costa alacantina tan seductora - . A hores d'ara enllace aquell comentari amb una nova informació que acabe de llegir : " Such pieces have been interpreted by some archaeologists to be predecessors serving as sketches to a later, more developed cave painting " en wikipedia i que em porta a pensar que les famoses plaquetes ben bé podrien ser els records que els meus avantpassats del solutrense s'en portaren tot fugint de la pujada de les aigües...;-)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada